Akademia z okazji 101 rocznicy Odzyskania przez Polskę Niepodległości

Miniony tydzień zakończyliśmy bardzo uroczyście, obchodząc w przedszkolu Święto Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Wszystkie dzieci, panie oraz rodzice w galowych strojach z przypiętymi na piersi kotylionami od rana z niecierpliwością oczekiwali występu dzieci z grupy IV oraz VI. Celem naszego spotkania było kształtowanie postaw patriotycznych i obywatelskich, uczenie dzieci szacunku do historii naszego kraju, symboli narodowych, a także poznawanie historycznych wydarzeń naszej ojczyzny. Przedszkolaki utrwaliły wiadomości na temat święta występując z programem artystycznym. Podczas występu dzieci recytowały wiersze patriotyczne, śpiewały piosenki. Dumnie, przyjmując właściwą postawę „na baczność”, odśpiewały też hymn Polski „Mazurek Dąbrowskiego”. Dzień Niepodległości stał się bardzo radosnym dniem w naszym przedszkolu. Dzięki udziałowi w tego typu uroczystościach przedszkolaki od najmłodszych lat uczą się patriotyzmu, kształtują pozytywne postawy i uczucia patriotyczne.

aktualnosci