30 lat dla Konwencji Praw Dziecka

20 listopada minęła 30 rocznica uchwalenia Konwencji Praw Dziecka, najważniejszego dokumentu stanowiącego o prawach najmłodszych. Nasze przedszkolaki przyłączyły się do akcji organizowanej przez UNICEF.

Nauczycielki, w czasie zajęć edukacyjnych, przybliżyły przedszkolakom tematykę związaną z Konwencją Praw Dziecka i opowiedziały o obowiązujących praw wszystkich dzieci na całym świecie. Najważniejszym punktem obchodów był "Łańcuch Przyjaźni" stworzony przez nasze najstarsze przedszkolaki oraz dzieci z Przedszkoli Nr 10 oraz 27.  Wszystko po to, by  wspólnie świętować ten radosny, ale niosący niezwykle ważne przesłanie dzień.

Przedszkolaki dumnie maszerowały ulicami miasta, przypominając tym samym, że każde dziecko ma niezbywalne prawa, zapisane w Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej i Konwencji Praw Dziecka do tego, aby było otoczone miłością, aby było wychowywane w poczuciu bezpieczeństwa, bez krzyku i przemocy z prawem do zabawy i nauki.

aktualnosci