Grupa IV

Nasza grupa pięciolatków już od rana jest pełna energii i dobrego humoru.
W przedszkolnej gromadce czujemy się wspaniale, bawimy i uczymy się wytrwale.
Jesteśmy żywiołowi, a każdy z nas jest wyjątkowy i niepowtarzalny.
Mimo iż różnimy się od siebie, to tworzymy zgrany zespół.
Lubimy wspólnie spędzać czas na nauce i zabawie.
Interesują nas rożne doświadczenia, ciekawe opowieści oraz matematyczne łamigłówki.
Uwielbiamy wspólne zabawy w naszej sali i na placu zabaw więc gdy pora wracać do domu nie zawsze łatwo jest nam się rozstać z naszymi kolegami i zabawkami.
Chętnie tańczymy, śpiewamy i malujemy ładnie,
kto nam nie wierzy, niech do naszej sali wpadnie.

Zabawy z tablicą interaktywną

Podczas naszych zajęć często wykorzystujemy tablicę interaktywną, która w interesujący sposób pomaga nam w przygotowaniu do nauki czytania i pisania.

"POLSKA MOJĄ OJCZYZNĄ"

W dniu dzisiejszym odwiedziliśmy Muzeum Wojska, gdzie podczas zajęć edukacyjnych utrwalaliśmy sobie wiadomości na temat naszego państwa. Zamieniając się w detektywów, odszukaliśmy patriotyczne pamiątki ukryte wśród muzealnych eksponatów, a następnie wykonaliśmy własne patriotyczne puzzle.

GRUDZIEŃ

W Galerii Sleńdzińskich

Zaraz po obiedzie wybraliśmy się w poniedziałek na wycieczkę do Galerii Sleńdzińskich. Podczas ciekawych zajęć wykonaliśmy piękne jesienne lisy.

Światowy Dzień Pluszowego Misia

W poniedziałek w przedszkolu zrobiło się jeszcze milej i przytulniej niż zazwyczaj, a to za sprawą wyjątkowych gości - naszych ukochanych misiów. Z okazji ich święta odbył się w naszej grupie bal, podczas którego tańczyliśmy, śpiewaliśmy oraz wykonywaliśmy różne zadania. Wybraliśmy też króla i królową balu- najmniejszego i największego misia.

Zapusty

Dnia 27.11.2019 (środa) po podwieczorku ok. godz. 14.00 odbędą się Zapusty. Będą tańce oraz zabawy. Prosimy o zaopatrzenie dzieci w słodką przekąskę.

Goście z Niepublicznej Szkoły Podstawowej św. św. Cyryla i Metodego

W piątek 22 listopada odwiedziła nas mama Weroniki wraz z uczniami klasy 2a. Pani Marko poprowadziła dzieciom zajęcia w języku białoruskim, podczas których układaliśmy i kolorowaliśmy historyjkę obrazkową do wysłuchanej bajki pt. „Курачка рабка”, obejrzeliśmy bajkę na dużym ekranie, a na koniec spotkania zaprezentowaliśmy swoje umiejętności wokalne. To było bardzo miłe spotkanie, zwłaszcza że część dzieci jest absolwentami naszego przedszkola. Bardzo dziękujemy mamie Weroniki za interesujące zajęcia.

"O krasnoludkach i sierotce Marysi"

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami – tak zaczyna się większość baśni dla dzieci. Któż nie chciałby się przenieść w czasie do odległej krainy, pełnej słońca, magii i kolorów? A no właśnie my mieliśmy dzisiaj okazję dowiedzieć się kim była tytułowa bohaterka słynnej bajki Marii Konopnickiej, kto to taki król Błystek oraz jak wyglądały krasnoludki.

Plany na listopad

12 listopad (wtorek) - wyjście do Muzeum Wojska około godz. 9.00, cena biletu 5 zł

Listopad

MATPLANETA

W środę 23 października odwiedziliśmy niesamowitą planetę, na której króluje matematyka. Podczas zajęć zastanawialiśmy się czy między liczbami są liczby, no i jak się okazało są, a nazywają się - ułamki. To niesamowite odkrycie pobudziło naszą ciekawość i sprawiło, że bardzo dobrze się bawiliśmy.

W krainie liter

Nasze przygotowania do nauki czytania i pisania nabierają coraz większego tempa. Zabawy z literkami sprawiają nam wiele radości i satysfakcji.

"Jesienne skarby"

Nasze wspólnie gromadzone "kasztanowe zbiory" często wykorzystujemy podczas zajęć. Ostatnio przydały nam się do ułożenia drzewa oraz dziupli dla sów, które własnoręcznie zrobiliśmy, zaś podczas zajęć matematycznych układaliśmy z kasztanów cyfrę 3. Bardzo dziękujemy wszystkim dzieciom i ich rodzicom za pomoc w zbieraniu jesiennych skarbów, a mamie Zuzi dziękujemy za podarowanie nam pięknego kosza, który nie tylko służy do przechowywania kasztanów, ale także zdobi nasz przedszkolny parapet.

Pierwszy krok w Muzeum Wojska

W dniu dzisiejszym wybraliśmy się na wycieczkę do Muzeum Wojska. Podczas zajęć dowiedzieliśmy się czym są eksponaty, jak się je pozyskuje i jaka jest ich wartość. Usłyszeliśmy o historii ułanów, "ostrej szabelce" i "koniku cisawym". Obejrzeliśmy zabytkowe szable i wykonaliśmy ich replikę.

Październik

Łapiemy promyki wrześniowego słońca

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza więc gdy tylko zaświeci słoneczko wybieramy się na przedszkolny plac zabaw, aby rozładować drzemiące w nas pokłady energii.

"Niech każdy stanie przed skrzyżowaniem"

Na dzisiejszych zajęciach wybraliśmy się na wycieczkę na pobliskie skrzyżowanie, żeby utrwalić sobie wiedzę na temat podstawowych zasad ruchu drogowego. Obserwowaliśmy zachowanie pieszych i kierowców, przechodziliśmy przez przejście dla pieszych z sygnalizacją świetlną oraz bez sygnalizacji, a także nazywaliśmy napotkane znaki drogowe.

Mali konstruktorzy

Podczas zabaw swobodnych bardzo chętnie budujemy z różnego rodzaju klocków. Puszczamy wodze fantazji i wyczarowujemy niesamowite budowle, a przy tym świetnie się bawimy.

Wrzesień