Grupa IV

Nasza grupa pięciolatków już od rana jest pełna energii i dobrego humoru.
W przedszkolnej gromadce czujemy się wspaniale, bawimy i uczymy się wytrwale.
Jesteśmy żywiołowi, a każdy z nas jest wyjątkowy i niepowtarzalny.
Mimo iż różnimy się od siebie, to tworzymy zgrany zespół.
Lubimy wspólnie spędzać czas na nauce i zabawie.
Interesują nas rożne doświadczenia, ciekawe opowieści oraz matematyczne łamigłówki.
Uwielbiamy wspólne zabawy w naszej sali i na placu zabaw więc gdy pora wracać do domu nie zawsze łatwo jest nam się rozstać z naszymi kolegami i zabawkami.
Chętnie tańczymy, śpiewamy i malujemy ładnie,
kto nam nie wierzy, niech do naszej sali wpadnie.

Pierwszy krok w Muzeum Wojska

W dniu dzisiejszym wybraliśmy się na wycieczkę do Muzeum Wojska. Podczas zajęć dowiedzieliśmy się czym są eksponaty, jak się je pozyskuje i jaka jest ich wartość. Usłyszeliśmy o historii ułanów, "ostrej szabelce" i "koniku cisawym". Obejrzeliśmy zabytkowe szable i wykonaliśmy ich replikę.

Październik

Zamierzenia dydaktyczno - wychowawcze

Łapiemy promyki wrześniowego słońca

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza więc gdy tylko zaświeci słoneczko wybieramy się na przedszkolny plac zabaw, aby rozładować drzemiące w nas pokłady energii.

"Niech każdy stanie przed skrzyżowaniem"

Na dzisiejszych zajęciach wybraliśmy się na wycieczkę na pobliskie skrzyżowanie, żeby utrwalić sobie wiedzę na temat podstawowych zasad ruchu drogowego. Obserwowaliśmy zachowanie pieszych i kierowców, przechodziliśmy przez przejście dla pieszych z sygnalizacją świetlną oraz bez sygnalizacji, a także nazywaliśmy napotkane znaki drogowe.

Mali konstruktorzy

Podczas zabaw swobodnych bardzo chętnie budujemy z różnego rodzaju klocków. Puszczamy wodze fantazji i wyczarowujemy niesamowite budowle, a przy tym świetnie się bawimy.

Wrzesień

Zamierzenia dydaktyczno - wychowawcze