Grupa V

Witajcie :)

Jesteśmy grupą dzieci 6 letnich. Nasza grupa jest żywiołowa i sympatyczna. Każdego dnia odkrywamy nasze przedszkole, do którego przychodzimy z wielką radością. Miło spędzamy czas w naszej kolorowej sali, bawiąc się w kącikach zainteresowań. Podczas zajęć poznajemy litery, uczymy się wierszy, piosenek, chętnie malujemy, rysujemy i lepimy. Fascynują nas wszelkiego rodzaju eksperymenty i doświadczenia oraz wiedza i umiejętności zdobyte poprzez praktyczne działanie. Dużo radości sprawiają nam spacery i zabawy na placu przedszkolnym, gdzie rozładowujemy pokłady naszej energii. Po intensywnej pracy i wielu wrażeniach związanych z odkrywaniem otaczającego świata, chętnie odpoczywamy słuchając muzyki relaksacyjnej lub bajek. Dbamy o to, aby atmosfera w naszej grupie była przyjazna i rodzinna oraz aby każdy czuł się u nas jak w domu.

"Poznaj Białoruś" - pierwszy występ

Dnia 9. 10. 2019 r. (środa) po raz pierwszy tym roku mieliśmy okazję wystąpić na wielkiej scenie, podczas uroczystego wręczenia nagród laureatom konkursu "Poznaj Białoruś" w siedzibie BTSK w Białymstoku. Nasze dziewczynki zaprezentowały się wspaniale, otrzymując zasłużone brawa i okrzyki. Cała społeczność przedszkola serdecznie im gratuluje!

Białostockie święto przedszkolaków :)

W piątek (11 października) obchodziliśmy Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka. W tym roku hasłem przewodnim było "Moja mała ojczyzna - Podlasie". W tym dniu na Stadionie Miejskim każdy przedszkolak dumnie prezentował barwy Białegostoku - biały, żółty i czerwony. Przedszkolaki świętowanie rozpoczęły od wspólnego odśpiewania Hymnu Przedszkolaka, następnie wysłuchaliśmy legendy o powstaniu miasta Białegostoku odczytanej przez wiceprezydenta Rafała Rudnickiego. Chętnie uczestniczyliśmy we wszystkich zorganizowanych zabawach: tańcach, quizie o naszym mieście oraz malowaniu na folii.

Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka

Uwaga Rodzice!!!

PAŹDZIERNIK

Tematyka tygodniowa:

"Kulinarne podróże przedszkolaków" - projekt ogólnopolski

W tym roku szkolnym bierzemy udział w ogólnopolskim projekcie "Kulinarne podróże przedszkolaków", którego celem jest nawiązanie współpracy między przedszkolami w całej Polsce, rozwijanie samodzielności dzieci, poszerzanie zainteresowań regionalną kulturą oraz preorientacja zawodowa - poznanie zawodu kucharz, cukiernik. W ramach projektu każde uczestniczące przedszkole tworzymy własną książkę kucharską, która wędruje od przedszkola do przedszkola. Zadaniem każdego przedszkola jest jej uzupełnianie o wspólnie przygotowany i wypróbowany przepis.

"Dzień Przedszkolaka 2019"

W poniedziałek 23. 09. 2019 r. świętowaliśmy Dzień Przedszkolaka. Musiał, wiec to być wyjątkowy dzień- wesoły, przyjemny. Zaraz po śniadaniu przywitaliśmy Panią Jesień, która przybyła do nas z pięknymi jesiennymi darami. Następnie przyszedł czas na wspólne śpiewy, zabawy, tańce, konkursy. Było głośno i wesoło!!! A na koniec oczywiście każda grupa wykonała pamiątkowe zdjęciesmiley

Drużyna Kangura - to my!

W poniedziałkowy poranek gościliśmy niesamowitego gościa - trenera Drużyny Kangura, który pokazał nam jak ważny jest ruch. Ruch jako zabawa i sport.

Spektakl "Jość idea"

W dniu dzisiejszym zostaliśmy zaproszeni do Teatru Dramatycznego na białoruski spektakl "Jość idea" (Jest idea), który przyjechał z Mińska  - Teatr Horada Siabrou w ramach VI Festiwalu Teatralnego ODE. Interaktywny spektakl, grany przez sławy białoruskiej sceny filmowej i teatralnej - Annę i Pavla Charlańczuków.  Opowiadał on o tym, jak w Mieście Przyjaciół zamiast Pokoju, Radości i Miłości, zamieszkali Nienawiść, Smutek i Arogancja. Dzieci razem z Ideą Dobroci próbują wrócić do poprzedniego stanu. Oczywiście poprzez śmiechy i dobrą zabawę udało się zamienić Miasto Wrogów na Miasto Dobroci :).

"Sprzątanie świata" 2019

Wiek przedszkolny to okres wzmożonej aktywności poznawczej i emocjonalnej. Dlatego już w tym wieku należy dziecku ukazać potęgę i piękno otaczającego świata, wzbudzić w dziecku pozytywne uczucia, takie jak odpowiedzialność wobec siebie i przyrody. Już od wielu lat nasze przedszkole bierze udział w ogólnopolskiej akcji „Sprzątanie świata". W dniu 20 września nasze przedszkolaki w atmosferze emocjonalnego zaangażowania uczestniczyły w akcji i oczyszczały z odpadów ulicę A. J. Piłsudskiego oraz teren wokół przedszkola.
Dzieci były pełne entuzjazmu, prześcigały się w noszeniu worków. „Uzbrojone
" w rękawice ochronne i plastikowe worki na odpady przemierzały znajome uliczki. Po akcji przedszkolaki zapytane, jakich odpadów było najwięcej, odpowiedziały, że niestety butelek. Naszej akcji przyświecało motto: Jeśli świat będzie czysty - zdrowa będzie żywność, powietrze, woda. To wpajamy dzieciom od najmłodszych lat.

MAŁY MIŚ W ŚWIECIE WIELKIEJ LITERATURY

Nasza grupa bierze udział w  wyjątkowym ogólnopolskim wydarzeniu, w ramach którego miłość do czytania przekazywana jest najmłodszym w przedszkolach. Nauczycielki z grupy, rodzice czytają przedszkolakom książki. Każde takie wydarzenie jest świętem w placówce, pełnym literatury i oczywiście małego pluszowego misia Henia :)

Koleżanko i kolego poznaj zasady ruchu drogowego

Dzieci podczas zabaw i organizowanych zajęć rozpoznawały prawidłowe i nieprawidłowe zachowania na ulicy, poznawały zasady ruchu drogowego, miejsca, w których można przechodzić przez jezdnię. Uczyły się znaczenia kolorów sygnalizacji świetlnej oraz rozumienia niektórych znaków drogowych. Zapoznały się z pojazdami specjalistycznymi i ich zastosowaniem, poznały numery telefonów służb specjalnych.

WRZESIEŃ

Tematyka tygodniowa: