"Sprzątanie świata" 2019

Wiek przedszkolny to okres wzmożonej aktywności poznawczej i emocjonalnej. Dlatego już w tym wieku należy dziecku ukazać potęgę i piękno otaczającego świata, wzbudzić w dziecku pozytywne uczucia, takie jak odpowiedzialność wobec siebie i przyrody. Już od wielu lat nasze przedszkole bierze udział w ogólnopolskiej akcji „Sprzątanie świata". W dniu 20 września nasze przedszkolaki w atmosferze emocjonalnego zaangażowania uczestniczyły w akcji i oczyszczały z odpadów ulicę A. J. Piłsudskiego oraz teren wokół przedszkola.
Dzieci były pełne entuzjazmu, prześcigały się w noszeniu worków. „Uzbrojone" w rękawice ochronne i plastikowe worki na odpady przemierzały znajome uliczki. Po akcji przedszkolaki zapytane, jakich odpadów było najwięcej, odpowiedziały, że niestety butelek. Naszej akcji przyświecało motto: Jeśli świat będzie czysty - zdrowa będzie żywność, powietrze, woda. To wpajamy dzieciom od najmłodszych lat.

grupa5