Grupa VI

Nasza VI grupa liczy 25 osób, a w tym 17 osób to dzieci 5-letnie i 8 osób to 6-latki. Mamy 14-ście dziewczynek i 11-stu chłopców. Jesteśmy grupa polsko-białoruską i  realizujemy program ,,zerówki". Najbardziej lubimy bawić się zabawkami w naszej kolorowej sali i biegać na naszym placu zabaw. Pani Jola i Pani Danusia zachęcają nas do zabaw dydaktycznych i chcą nas przygotować do nauki w szkole. Natomiast pani Aneta dba, abyśmy mieli posiłki na czas i w sali było czysto.

Ćwiczymy spostrzegawczość

Na piątkowych zajęciach braliśmy udział w zabawie dydaktycznej,która sprawdzała naszą spostrzegawczość, pamięć i uwagę.

Kierunki w przestrzeni

Na dzisiejszych zajęciach poznaliśmy i utrwalaliśmy kierunki w przestrzeni (na lewo,na prawo,w górę i w dół). Oto kilka zdjęć z zajęć.

Przyszła jesień do zwierząt

I przyszedł do nas kolorowy październik. Mieniący się w kroplach deszczu, słoneczny, ale już przeszywający  chłodem. Już wiemy, że nie tylko my  się przygotowujemy do zimy. Dzisiaj poznaliśmy wiewióreczkę Kitkę, która zapomniała zrobić zapasy na zimę. Ale miała wspaniałych przyjaciół- borsuka, jeżyka, chomika, którzy zadbali o beztroskie zwierzątko. Będzie im mogła podziękować dopiero wiosną. My też zastanawialiśmy się, w jaki sposób moglibyśmy wspomóc wiewióreczkę. Dowiedzieliśmy się, jakie lubi smakołyki, gdzie ma swój domek, i przede wszystkim jak wygląda. Była cała ruda z puszystym ogonem. Towarzyszyła nam cały dzień!

Październik

Tematyka tygodniowa:

Muzeum Podlaskie w Białymstoku

Pocztówka z Muzeum- moja pierwsza wizyta w Muzeum.

Hop do wody!

Zgodnie z naszym rozkładem planu zaczęliśmy chodzić na zajęcia  z basenu. Zajęcia mają na celu oswojenie dzieci ze środowiskiem wodnym, przezwyciężenie lęku, jak również zdobycie podstawowych umiejętności w pływaniu – przygotowanie dzieci do właściwej nauki pływania. A oto kilka zdjęć z naszych pierwszych zajęć. :)

Uwaga Rodzice!

Dnia 02.10.2019r.( środa) dzieci z grupy VI wychodzą na zajęcia edukacyjne pt: "Pocztówka z Muzeum" do Muzeum Podlaskiego- Ratusz. Wyjście z przedszkola o godz. 8.50. Śniadanie w tym dniu o godz. 8.20. Koszt biletu- 4 zł. Honorowana jest Karta Dużej Rodziny- bilet 2 zł. Płatne u nauczycielek.smiley

"Jość ideja"- spektakl w Teatrze Dramatycznym

Środowy poranek przywitał nas sporą dozą jesiennego słońca.To  wróżyło nam dobrą pogodę na wyjście do Teatru Dramatycznego. Zostaliśmy zaproszeni  w ramach Festiwalu ODE na spektakl „Jość ideja” (Jest idea) Teatru Horada Siabrou z Mińska, który prowadzą sławy białoruskiej sceny teatralnej i filmowej – Anna i Paweł Charlańczuk. Artyści doprowadzili naszych młodych widzów do wybuchu totalnego teatralnego szaleństwa i niekończących się owacji na stojąco!  Co to był za spektakl! Muzyka, śpiew, a nawet tańce i te rozbawione w zachwycie nasze oczy. Ale to, co najważniejsze w tym spektaklu to przesłanie, iż najważniejsze w życiu małego i dużego człowieka to przyjaźń, miłość, radość i przebaczenie.  I mimo, że niektórzy dopiero zaczynają swoją przygodę z literaturą białoruską, to dzięki wspaniałym pomysłom i umiejętnościom aktorskim  zrozumieli wszystko! smiley

Dzień Przedszkolaka

Dzisiaj, w poniedziałek 23.09.2019r. świętowaliśmy Dzień Przedszkolaka. Musiał, wiec to być wyjątkowy dzień- wesoły, przyjemny. Zaraz po śniadaniu przywitaliśmy Panią Jesień, która przybyła do nas z pięknymi jesiennymi darami. Następnie przyszedł czas na wspólne śpiewy, zabawy, tańce, konkursy. Było głośno i wesoło!!! A na koniec oczywiście każda grupa wykonała pamiątkowe zdjęciesmiley

Spotkanie integracyjne

Serdecznie zapraszamy

Bezpieczna droga do przedszkola

To był ciekawy tydzień. Dzień po dniu uczyliśmy się bezpiecznych zasad poruszania po drodze,a zwłaszcza przechodzenia przez przejście dla pieszych i to nie tylko w sali, ale również wybraliśmy się na wycieczkę na pobliskie skrzyżowanie. Oczywiście w terenie, na żywo lepiej zapamiętywało nam się znaki drogowe, zasady działania sygnalizatora świetlnego. Teraz będziemy czuli się bezpieczniej podczas spacerów i wycieczek!

Zumba

Dnia 18 września 2019 r. odbyły się zajęcia taneczno-rozwojowe- ZUMBA. Każde dziecko otrzymało ulotkę z informacją dla rodziców.

WRZESIEŃ

Zamierzenia dydaktyczno-wychowawcze