Grupa VII

Dzień dobry! Witamy w grupie VII:)

W naszej grupie jest 14 uroczych dziewczynek oraz 11 przebojowych chłopców. Nie lubimy się nudzić.
Mamy wiele pomysłów, aby razem spędzić czas, a wesołe zabawy łączymy
z nauką. Jesteśmy weseli, uśmiechnięci, ciekawi świata i pełni zapału do zabawy i pracy.
To już ostatni rok naszego pobytu w przedszkolu, wspomnienia wspólnie spędzonych chwil
i pierwsze przyjaźnie pewnie przetrwają przez długie lata.

Plany na Listopad

14.11.2019 - wyjście do Muzeum Wojska ok. godz.9.00. Cena biletu: 5 zł

Listopad

Zamierzenia dydaktyczno - wychowawcze na miesiąc listopad.

Zajęcia otwarte

Drodzy Rodzice!

Październik

Serdecznie dziękujemy:

Pocztówka z Ratusza

Ratusz,który znajduje się w centrum miasta, jest każdemu z pewnością znany z zewnątrz. Ale co znajduje się w nim w środku? To dziś postanowiliśmy sprawdzić. Okazało się, że są w nim same skarby. Mieliśmy okazję zwiedzić wystawy malarskie na trzech salach: malinowej, złotej oraz zielonej. Dowiedzieliśmy się również  jak powstaje obraz od podstaw. Na koniec każdy mógł stworzyć swoją pocztówkę z wizerunkiem Ratusza. Wróciliśmy do przedszkola z uśmiechem na twarzy.

"Smaczki zgadywaczki"

Zainspirowani opowiadaniem A. Widzowskiej pt. "Smaczki zgadywaczki" postanowiliśmy zbadać, czy faktycznie nasze zmysły się wyostrzają gdy jeden z nich przestaje działać... Co się okazało? Prawie wszyscy prawidłowo rozpoznali smakowany owoc lub warzywo. Owoców i warzyw było co niemiara, zarówno tych krajowych jak i egzotycznych. Praca domowa odrobiona na szóstkę. Na koniec każdego czekała owocowo - warzywna uczta.

Jaka jest glina?

Czym się różni glina od piasku? Co powstaje z gliny,  a co z piasku? Na te i inne pytania staraliśmy się odpowiedzieć podczas zajęć.

W galerii

Dziś rozpoczęliśmy cykl zajęć w Galerii im. Sleńdzińskich. Zwykły jesienny liść stał się inspiracją do pięknych i kolorowych prac.

Bal u Marchewki

Dzisiaj na filii królowała MARCHEWKA. Dzieci dowiedziały się dlaczego warto jeść marchewkę. Następnie były konkursy i zagadki. W rytmie jarzynowo - owocowych piosenek przedszkolaki bawiły się i wesoło tańczyły. Na koniec każdy starszak stworzył marchewkowego stworka. Było kolorowo, wesoło i zdrowo.

Zajęcia warsztatowe z psychologiem

Uwaga Rodzice!

Zamierzenia dydaktyczno - wychowawcze na październik

Tematyka tygodniowa:

Zaproszenie na Marchewkowy Bal

Dnia 03.10.2019r.( czwartek) o godz.9.15 odbędzie się Marchewkowy Bal dla dzieci.
Jak na tę okazję przystało prosimy o odpowiedni ubiór z akcentem pomarańczowego koloru.
Prosimy o przyniesienie jednej marchewki.

W teatrze

W tym tygodniu dwukrotnie mieliśmy okazję uczestniczyć w przedstawieniach teatralnych. Wspólnie z aktorami teatru "Pod Orzełkiem" śledziliśmy losy trzech królewien. Natomiast aktorzy Teatru Dramatycznego im. J. Kupały z Mińska zabrali nas do zaczarowanej krainy, gdzie mieszkała Uprzejmość, Miłość i Radość. Mieliśmy również możliwość wykazać się znajomością zwrotów grzecznościowych w języku białoruskim.

Plany na październik

03.10.2019 – wyjście do Galerii im. Sleńdzińskich – 7 zł

Sprzątanie Świata

Nie śmiecimy – sprzątamy – zmieniamy!” to hasło tegorocznej kampanii „Sprzątanie Świata – Polska”. Co roku w trzeci weekend września, wraz z tysiącami wolontariuszy, Urząd Miejski w Białymstoku prowadzi działania propagujące ograniczanie powstawania odpadów, selektywną zbiórkę i recykling. My jako bardzo aktywni starszacy z przyjemnością przyłączyliśmy się do tej akcji. Po krótkiej lekcji teorii przystąpiliśmy do działania.

Dzień Przedszkolaka

20 września to ważna data dla każdego przedszkolaka. Tego dnia obchodzimy Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka, ustanowiony przez Sejm. W tym uroczystym dniu w naszej grupie wszystkim dopisywały dobre humory. Celebrowaliśmy nasze święto z dziećmi z grupy II. Na początku była przysięga. Następnie zaśpiewaliśmy hymn " Dzień Przedszkolaka". Później przyszła pora na konkurencje sportowe oraz zabawy i tańce przy muzyce. To był bardzo mile spędzony czas.

Zajęcia z elementami jogi

Dzisiejsze zajęcia gimnastyczne miały zupełnie inny charakter niż dotychczas. Zapoznaliśmy się z nową metodą ćwiczeń - jogą. Relaksowaliśmy i rozciągaliśmy ciało. Rozpoczęliśmy od kontroli swojego oddechu. Według nauki jogi, kiedy uwalniamy oddech,uwalniamy się od trucizn. Wykonywaliśmy ćwiczenia oddechowe - oddech balonowy. Kolejnym elementem było wykonanie pozycji drzewa oraz kota. Wszystkim chociaż na chwilę udało się osiągnąć spokój ciała i ducha.

Podziękowanie

Serdecznie dziękujemy mamie Serafima za podarowanie kwiatów do kącika regionalnego.

Plany na wrzesień

19.09 (czwartek) - 17. 00 - zebranie z rodzicami

Dziękujemy

Serdecznie dziękujemy, mamie oraz tacie:), Tosi za podarowanie kasztanów do kącika przyrodniczego.

Podziękowanie

Dziękujemy mamie Rafała za podarowanie ryzy papieru.

Podziękowanie

Serdecznie dziękujemy mamie Rafała za podarowanie ryzy papieru.

Podziękowanie

Serdecznie dziękujemy mamie Serafima za podarowanie ryzy papieru.

Dziękujemy

Serdecznie dziękujemy mamie Tosi za podarowanie żołędzi.

Wrzesień

ZAMIERZENIA DYDAKTYCZNO - WYCHOWAWCZE