„Mały Badacz”

Program koła badawczego jest zgodny z Podstawą Programową Wychowania Przedszkolnego i jest skierowany do dzieci grupy III - 4-latków. Program realizowany jest jako zajęcie dodatkowe poza godzinami realizacji podstawy programowej, 2 razy w miesiącu we czwartek w godz. 15.00-15.30. Zakłada on rozwijanie aktywności poznawczej dziecka przez organizowanie warunków do prowadzenia działań badawczych, do czerpania radości w odkrywaniu nowego. Zabawy są tak organizowane, aby były ciekawe, pobudzały dziecko do myślenia przyczynowo - skutkowego, poszukiwania i działania. Jego realizacja umożliwia każdemu dziecku poszerzenie i pogłębienie wiadomości zgodnie z indywidualnymi możliwościami, przy wykorzystaniu różnorodnych środków, form i metod pracy.

Zajęcia z dziećmi prowadzi p. Elżbieta Rudczuk

Skacząca sól

Dzisiejsze doświadczenie pokazało dzieciom, że pod wpływem uderzenia w garnek powstają fale dźwiękowe.

Kolorowe bąbelki

Do tego doświadczenia potrzebny był ocet zabarwiony barwnikiem spożywczym, słoik na którego dnie leżała dość gruba warstwa sody oczyszczonej pokryta olejem jadalnym. Po wpuszczeniu kroplomierzem barwnego octu do słoika kolorowe kulki opadały na dno a po zetknięciu z sodą i reakcji chemicznej wypływały na powierzchnię oleju.

Jajko na miękko bez gotowania

Do wykonania doświadczenia potrzebowaliśmy trochę więcej czasu. Dopiero następnego dnia był widoczny efekt. Ale od początku.

zajecia_dodatkowe